🐎🐎Hoe belangrijk zijn koolhydraten voor paarden? - Paardenkriebels


Paardenkriebels



🐎🐎Hoe belangrijk zijn koolhydraten voor paarden?

Hoe belangrijk zijn koolhydraten voor paarden?

Alle paarden hebben koolhydraten nodig in hun voeding. Maar het type en de hoeveelheid koolhydraten die ze binnenkrijgen, kunnen hun gezondheid beïnvloeden.
Koolhydraten’ komen meestal voor in afslankdiëten, of het nu gaat om geen koolhydraten, weinig koolhydraten of geen koolhydraten na 17.00 uur! Omdat er verschillende soorten koolhydraten zijn, die vaak verschillende namen krijgen, is het geen wonder dat er veel verwarring over bestaat, zowel in de voeding voor mensen als voor paarden.
De uitspraak ‘Ik wil een koolhydraatarm voer voor mijn paard’ is de laatste jaren populair geworden. De redenen, of mogelijke redenen, om paardenvoer met een laag koolhydraat gehalte te willen, kunnen de wens zijn om gedrag te beïnvloeden of aan te passen, of een gevoeligheid voor zogenaamde koolhydraat ziekten, waaronder: Tying-up, Cushing, hoefbevangenheid of insuline resistentie. Maar voordat we proberen alle koolhydraten te elimineren, moeten we meer weten over de koolhydraten in paarden diëten.
Koolhydraten in paarden diëten kunnen grofweg in twee typen worden verdeeld: structureel en niet-structureel.

Voer en hooi zijn typische koolhydraten

Omdat de meeste graan concentraten een combinatie van maïs, gerst, haver, tarwe of melasse bevatten, hoeft het geen verrassing te zijn dat het gehalte aan niet-structurele koolhydraten hoog is. Om niet-structurele koolhydraten te minimaliseren, dient u meer ruwvoer bronnen van goede kwaliteit te voeren. Tabel 1 toont gemiddeld het percentage niet-structurele koolhydraten in verschillende ruwvoer- en voersoorten.

Niet structurele koolhydraten met geassocieerde aandoeningen.

De ziekte van Cushing is een probleem dat bij veel paarden voorkomt, vooral bij oude paarden, en dat beïnvloed kan worden door het niet-structurele koolhydraat gehalte van de voeding. De ziekte van Cushing is het gevolg van een tumor in de hypofyse. Twee erkende complicaties van de ziekte van Cushing zijn hoefbevangenheid en diabetes mellitus. Hoefbevangenheid en diabetes mellitus lijken beide het gevolg te zijn van insuline resistentie. Omdat insuline nodig is om grote hoeveelheden glucose uit het bloed te verwijderen na een maaltijd, kunnen diëten met een hoog gehalte aan niet-structurele koolhydraten (suiker) diabetes mellitus verergeren en het risico op hoefbevangenheid vergroten bij paarden met de ziekte van Cushing. Daarom is het gebruikelijk dat dierenartsen en voedingsdeskundigen de hoeveelheid niet-structurele koolhydraten in de voeding van paarden met Cushing, hoefbevangenheid en insuline resistentie verminderen.
Er wordt ook gedacht dat vastbinden, gekenmerkt door hevige spierpijn en krampen na inspanning, verband houdt met koolhydraten in de voeding. Voor paarden met chronische episoden van vastbinden zijn twee aparte problemen geïdentificeerd. Eén probleem is een opslag stoornis van glycogeen die wordt gekenmerkt door ophoping van een niet-biologisch beschikbare suiker in hun spieren. Deze aandoening wordt polysacharideopslagmyopathie (PSSM) of paardenpolysacharidemyopathie (EPSM) genoemd. Bij andere paarden die chronisch vastlopen, is een probleem met de spier contractiliteit de oorzaak. Dit probleem wordt recidiverende inspanningsrabdomyolyse (RER) genoemd. Voor beide groepen paarden is gebleken dat dieet aanpassingen, waaronder een vermindering van niet-structurele koolhydraten en een toename van vet en vezels, gunstig zijn bij het minimaliseren van het optreden van vastlopers.
De conclusie:
De wens om een koolhydraatarm dieet te creëren is in feite een methode om de hoeveelheid niet-structurele koolhydraten (suiker) in de voeding van het paard onder controle te houden. Structurele koolhydraten (vezels) mogen niet het doelwit zijn van eliminatie, aangezien vezels essentieel zijn voor een goede werking en beweeglijkheid van het spijsverteringsstelsel van het paard. Het wordt nog steeds aanbevolen dat paarden minimaal 1,5% van hun lichaamsgewicht per dag aan droogvoer krijgen om essentiële vezels binnen te krijgen. Om het niet-structurele koolhydraat gehalte van het dieet te verminderen, kunt u overwegen graan te schrappen, hooi te laten weken voordat u het aan het paard voert, of hooi te kiezen waarvan bekend is dat het een lager niet-structureel koolhydraat gehalte heeft.

Geef een reactie

Chat met ons