Rainrot bij paarden - Paardenkriebels


PaardenkriebelsRainrot bij paarden

Meteen naar de behandeling

Infectie met bacteriën: 

Regenrot dermatophilose genoemd, is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door een bacterie die bekend staat als Dermatophilus congolensis. Schurft wordt veroorzaakt door mijten. Rain rot daarentegen is het gevolg van een bacteriële infectie. D. congolensis leeft op de huid van het paard en is meestal inactief, maar onder natte omstandigheden kan deze bacterie een ontstekingsinfectie veroorzaken.

Langdurige regen:

Op welke manier zal de huidbescherming verzwakken? Meestal is het te wijten aan langdurige vochtigheid. Als de huid constant nat is, en de kans niet krijgt om op te drogen, wordt het beschermend laagje vet dat op de huid ligt gaandeweg afgebroken. De huid verweekt. Op die manier kan dermatophilus congolensis door de natuurlijke bescherming heen breken en een infectie teweegbrengen. Rain rot is meestal het gevolg van regen en weinig zon, als paarden niet echt droog worden. Paarden lopen een hogere risico als ze dag en nacht buiten lopen, ze hebben weinig bescherming tegen de regen.

Overige:

Paarden die vaak na een training afgespoeld worden, en daarna met een deken in hun box worden gezet, zal de huid net zo goed verweken. Dit komt ook voor bij paarden die (met de beste bedoelingen) een deken krijgen opgelegd, terwijl ze nog relatief dik in het haar staan, zodat ze onder hun deken constant staan te zweten. Het is veel moeilijker voor oudere paarden, paarden die ondervoed zijn en paarden met een verminderde natuurlijke weerstand om rain rot te krijgen. Ook paarden met zomereczeem raken sneller besmet.

Hoe voorkom ik regenrot?

Het voorkomen van regenrot is vaak een kwestie van goede verzorging. Een vuile vacht bevat van nature meer organismen en huidresten om ze te voeden. Regelmatig borstelen of stofzuigen beperkt de incidentie en ernst van regenrot. Sommige paarden zijn echter bijzonder gevoelig en moeten mogelijk worden beschermd tegen nat weer om toekomstige uitbraken te voorkomen. Vermijd het delen van borstels, tuig, dekens of andere uitrusting van getroffen paarden, omdat dit de verspreiding van regenrot helpt voorkomen. Hoe eerder u regenrot opmerkt, hoe eerder u uw paard langdurig ongemak en langdurige schade aan de haarzakjes kunt besparen. Zodra u regenrot vermoedt, moet u onmiddellijk met beginnen .

 

 

Chat met ons