Schimmel bij paarden - Paardenkriebels


PaardenkriebelsSchimmel bij paarden

Helaas komt schimmelinfectie bij paarden vaak voor het is zeer besmettelijk en komt in de wintermaanden meeste voor door het vochtige klimaat. De officiële naam van de meest voorkomende schimmelinfectie is huidschimmel bij paarden is Trichophyton dit is een verzamelnaam van een aantal schimmelinfecties, met name Microsporie en Trichophytie. Meeste bekende is de ringworm. Schimmel wordt overgedragen door lichamelijk contact onderling.

Schimmelinfectie begint meestal kleine bultjes. Als de schimmelinfectie de kans krijgt om zich uit te breiden, dan veranderen deze bultjes in ronde, kale plekken met schilfers. De meeste paarden hebben geen last van jeuk.

Door middel van een schimmelkweek kan de schimmelinfectie vastgesteld worden door de dierenarts. Schimmelinfectie kan behandeld worden door anti-schimmelmiddel zoals Antibacteriële spray met tea tree dat is op natuurlijke basis. Het is belangrijk om de behandeling regelmatig te herhalen, omdat schimmelsporen niet in één keer gedood worden.

Paarden waarvan de weerstand niet optimaal is zijn zeer gevoelig voor schimmelinfectie. Eerder bij jonge paarden dan de volwassen paarden.

  • Voor het herstel van de huid spray ik wat extra op aangetaste plekjes op de huid.
  • Ik spray wat op mijn eigen handen om te voorkomen dat ik het overbreng op een ander paard.
  • Je kunt het ook gebruiken om je borstels mee in te sprayen of het in huis gebruiken. Eigenlijk gewoon zoals je een desinfecterende spray zou gebruiken, alleen dan op een natuurlijke manier.

 

Tip:

  • Tea Tree olie weert ook veel insecten, waaronder teken. Voor een buitenrit spray ik wat op benen, borst en onder de buik dus ook te gebruiken als anti insecten spray.

 

Chat met ons