Zomereczeem bij paarden - Paardenkriebels


PaardenkriebelsZomereczeem bij paarden

De zomer is voorbij de dagen worden weer veel korter en koeler en langzaam, heel langzaam worden ook de knutten (muggen) steeds minder. Eindelijk kunnen de paarden weer ontspannen doordat minder tot geen last van jeuk.

Zomereczeem laat wel kale, geschaafde plekken en wonden aan de kam van de manen, staart en buik achter
Die plekken kan je behandelen met de Neemolie van Paardenkriebels.nl
🐎Oorzaken:
Speeksel van stekende knutten geeft een allergische reactie waardoor het zomereczeem bij paarden veroorzaakt..
Deze knutten zijn meestal het meest actief tijdens zonsopgang en zonsondergang, waardoor deze tijden van de dag bijzonder riskant zijn voor paarden. Het speeksel van knuttenbevat een eiwit dat een immuunreactie opwekt bij paarden die daarvoor gevoelig zijn. De immuunrespons leidt helaas tot ontstekingen, jeuk en ongemak voor het paard.
🐎Symptomen:
De symptomen van zomereczeem bij paarden kunnen variëren van paard tot paard, Helaas is er (nog) geen test beschikbaar waarmee je kunt controleren of jouw paard zomereczeem heeft. Heel lastig, want er zijn natuurlijk meer redenen waardoor een paard jeuk krijgt en gaat schuren. Zomereczeem vaststellen is daarom lastig maar omvatten meestal:
💥Intense jeuk aan de manen, staart en nek
💥Korstvorming
💥Verdikking en verdonkering van de huid
💥Ontstekingen
💥Open wonden
💥Dikkere manenkam
💥Huidschilfers
💥prikkelbaar en rusteloosheid
💥Roodheid en zwelling
💥Haaruitval
💥Verschrikkelijk jeuk
🐎Behandeling
Helaas bestaat er geen wondermiddel tegen zomereczeem bij paarden maar gelukkig wel producten op natuurlijke basis dat de symptomen onder controle kunnen houden en de levenskwaliteit van het paard tijdens deze maanden te verbeteren.
De meest effectieve manier om zomereczeem bij paarden te behandelen is door de blootstelling van het paard aan bijtende insecten te verminderen. Zoals:
💥Wassen met Green xl shampoo + leg cleaner bij Paardenkriebels nl
💥Het paard op stal zetten tijdens piekmomenten
💥Het aanbrengen van vliegen werende middelen gebruiken zoals anti insecten spray van Paardenkriebels.nl
💥Aanvulling van de voeding van het paard met omega-3-vetzuren en vitamine E.
💥Supplementen
🐎Invloed van voeding
De voeding en de spijsvertering (darmen) van het paard hebben kan ook invloed op zomereczeem hebben en de gevoeligheid ervan. De darmen nemen verschillende voedingsstoffen en afvalproducten op. Deze worden vervolgens in het bloed opgenomen en getransporteerd. Wanneer er een teveel is aan bepaalde voedingsstoffen in het bloed, zoals eiwitten, veroorzaakt dit vooral het volgende:
Te veel eiwitten beïnvloeden de huid en verergeren huidproblemen;
Wanneer er te veel voedingsstoffen/afvalstoffen in het bloed zitten, kunnen er minder vreemde stoffen, zoals die uit het knuttenspeeksel, worden afgevoerd. Zo hebben de paarden langer last van deze stoffen en wordt de allergische reactie langer. Minipaarden en Shetlanders kunnen erg gevoelig zijn voor een teveel aan eiwit.
Ook de algemene conditie van uw paard heeft een grote invloed op zomereczeem en de gevoeligheid daarvoor. Als uw paard zich niet lekker voelt of aan de magere kant is, dan is de kans groot dat de weerstand ook lager is dan die van een gezond paard. Zomereczeem krijgt dan ook een kans.
Dit betekent uiteraard niet dat gezonde paarden geen zomereczeem kunnen krijgen, dat kan wel. De algemene conditie van het paard heeft wel invloed op de mate waarin hij er last van heeft en dat zie je ook daadwerkelijk terug.
🐎Is zomereczeem besmettelijk?
De huidaandoening verspreid zich zich niet van paard tot paard .
Bij het ras Fries en tinker komt het meest voor.
Kan een afbeelding zijn van paard
Chat met ons