Help mijn paard heeft mok wat nu? - Paardenkriebels


PaardenkriebelsHelp mijn paard heeft mok wat nu?

Je bent de benen van je paard aan het doen en voelt op gegeven moment soort harden korstjes. Nu is de vraag is het mok of iets anders….

Mok is een verzamelnaam voor huidproblemen aan de onderbenen. Het komt veel voor bij koelbloedige paarden zoals friezen en tinkers. Het is belangrijk om je te realiseren dat mok verschillende oorzaken heeft.

Wat is nou precies mok en hoe ontstaat het?

Bij een paard zit mok in en om de kootholte. Het kan hardnekkig zijn en het geneest langzaam. Vaak begint het met een kleine plekje. Rode en ontstoken huid waarin vele wondjes of kloven en vaak korsten ontstaan. Wanneer deze niet tijdig behandeld wordt, kan de pijp of kootgewricht aangetast worden. Vaak ontstaat mok door vochtige warmte, vuil of drassige weide. Paarden die vaak langdurige met de hoeven in de modder staan Mensen denken vaak dat het beter is om de kootholtes te scheren maar daardoor kan het water zich niet meer afvoeren. En komt het in de kootholtes terechtkomen. Hierdoor kan mok ontstaan, deze vorm wordt dan ook natte mok genoemd.

Wat kan ik doen als het beginnende mok is?

Mok moet je heel serieus aanpakken want verwaarloos je het kan het zelfs bloedvergiftiging veroorzaken. Was het eerst met Green XL met shampoo. Maak met een schone handdoek voorzichtig de kootholte en onderbenen goed droog. Neem dan een beetje neemolie op je handen en smeer het dun op de mokplekken.

 

Hoe kan ik het minimaliseren/voorkomen?

  • Een schone/droge stal
  • De haren niet te scheren in de koolholte.
  • Niet op een drassige wei zetten.
  • Optimale hygiëne
  • Beginnende mok direct actie ondernemen.

 

Tip: De shampoo van Green xl in combinatie met leg cleaner werkt er goed tegen deze huidaandoening.

Mocht het niet voldoende zijn adviseer ik de skin repair erbij.

In voordeel pakket verkrijgbaar

 

 

Chat met ons