Voorjaar voor paarden - Paardenkriebels


PaardenkriebelsVoorjaar voor paarden

We staan weer in het begin van de lente gepaard met warmere temperaturen, er verschijnen weer bijtende insecten. Zoals zoete jeuk, mijt, mok, rasp, cpl en eczeem wat voor het dier als de ruiter erg ongemakkelijk is en aanzienlijk ook invloed op het rijden heeft. Ik zie en merken dat er veel vragen zijn en onduidelijkheden over zijn wanneer je moet beginnen met je paard als het gaat om zijn voer of andere producten om ervoor te zorgen dat hij goed door de maanden heen komt als het gaat om huidirritatie zoals jeuk.

De rassen tinkers en friezen zijn er het meest gevoelig voor. Begint meestal bij de staart en manen. Allergische reactie op het speeksel/eiwit van een bepaalde vliegsoort. Dit betekend niet dat andere rassen hier ook niet mee te maken kunnen krijgen alleen dat is meestal dan mijt, luizen, mok of wormen. Jeuk kan ontstaan bij bacteriële huidinfectie en incidenteel kan een geringe jeuk bij schimmelinfectie voorkomen (ringworm). Verder kan jeuk veroorzaakt worden door stress en verveling of door tekorten in de voeding (vitaminen/mineralen).

Paarden zijn van nature gevoelige wezens en de huidproblemen zijn nooit 100% te vermijden maar daarom is aandacht voor goede verzorging, juiste voeding vooral waar zo weinig moeilijk suiker in zit als het gaat om eczeem maakt al een groot verschil.

 

Belangrijk dat je huidirritatie op tijd ontdekt en ook direct naar handelt om te voorkomen dat het zich verder uitbreidt.

 

Eczeem bij paarden

Wat is eczeem? Eczeem bij paarden wordt veroorzaakt door een allergie voor de beten van kleine Culicoides-muggen. Wanneer de kleine, jeukende beten zich op de huid vormen, treedt irritatie op, waardoor het paard de aangetaste plekken wrijft en krabt. Door het schuren kunnen korstvorming en zweren ontstaan.

Paarden die eczeem krijgen is meestal in het voorjaar, vaak jeuk in de manen- en staarthaar.

Aangetaste delen van het lichaam kunnen zijn:

 • Manen en staart;
 • Benen
 • kolholte
 • Gezicht en oren; of

 

WAT ER TEGEN DOEN:

 1.Begin op tijd

De eerste Culicoides- muggeneieren komen uit als de temperatuur boven de 10 ° C stijgt, dus bij zoete jeuk is het belangrijk om eerder dan later te handelen. Als een paard al aan het wrijven is en duidelijk jeukt, is het bijna onmogelijk om het ontstaan ​​van zoete jeuk te stoppen.

 

2.Verminder suikers in voer

Suikers komen niet alleen voor in krachtvoer, maar ook in ruwvoer en gras. Controleer uw ruwvoer op suikergehalte en laat uw paard na een koude nacht niet te vroeg de wei in.

 

3.Zorg ervoor dat uw paard elke dag actief is:

Activiteit is belangrijk bij het bestrijden van eczeem. Vrij verkeer in de weiland is alleen niet voldoende om een goede doorbloeding en afvoer van afvalstoffen te garanderen. Als je niet elke dag wilt rijden, longeren zorg er dan voor dat je in ieder geval minstens 20 minuten per dag met je paard loopt of grondwerk doet.

 

4.Maak je paard onaantrekkelijk voor muggen

Als het bloed van je paard onaangenaam smaakt, wordt het minder snel gebeten. Daarom is het raadzaam om te beginnen met anti insecten Spray de formule om muggen af te stoten.

 

5.Behandel jeukende gebieden ter plaatsen:

Als je nog steeds jeukende plekken krijgt, gebruik dan neemolie op natuurlijke basis voor de wonden en korsten. Neemolie kan ook gebruikt worden op de bovenkant van de straat en op de manen. Voordat je gaat rijden spray je paard in met Anti insecten spray

 

Tot slot:

Het was heel erg leuk om deze blog te schrijven! Ik hoop dat jullie er wat aan hebben. Alle producten worden door mij of door mensen die ik heel goed ken getest. Ik ga het liefst voor producten op natuurlijke basis. Mijn voorkeur gaat uit naar producten die daadwerkelijk helpen, uitzonderingen daargelaten..

 

 • Petra

  Dank voor je duidelijke verhaal. Ik heb helaas een Haflinger met heel veel jeuk aan zijn oren en rondom zijn ogen zwarte plekken. Nu naar de winter toe (ochtenden met dauw) komt de rainrot om de hoek kijken. Heb je daar voor behandeling ook een tip?

 • moniquedv

  Beste Petra,☺

  Dank voor je reactie.

  Helaas altijd even zoeken naar wel product het beste bij je paard past en aanslaat.

  Ik moet ook zeggen dat dat product het beste werkt bij heel veel jeuk.

  Dit product mag ook rondom de ogen gebruikt worden…..

  Groetjes Monique

Geef een reactie

Chat met ons