Voorjaar voor paarden
We staan weer in het begin van de lente gepaard met warmere temperaturen, er verschijnen weer bijtende insecten. Zoals zoete jeuk, mijt, mok, rasp, cpl en eczeem wat voor het dier als de ruiter erg ongemakkelijk is en aanzienlijk ook invloed op het rijden heeft. Ik zie en merken dat er veel vragen zijn en onduidelijkheden over zijn wanneer je moet beginnen met je paard als het gaat om zijn voer of andere producten om ervoor te zorgen dat hij goed door de maanden heen komt als het gaat om huidirritatie zoals jeuk.
De rassen tinkers en friezen zijn er het meest gevoelig voor. Begint meestal bij de staart en manen. Allergische reactie op het speeksel/eiwit van een bepaalde vliegsoort. Dit betekend niet dat andere rassen hier ook niet mee te maken kunnen krijgen alleen dat is meestal dan mijt, luizen, mok of wormen. Jeuk kan ontstaan bij bacteriële huidinfectie en incidenteel kan een geringe jeuk bij schimmelinfectie voorkomen (ringworm). Verder kan jeuk veroorzaakt worden door stress en verveling of door tekorten in de voeding (vitaminen/mineralen).
Paarden zijn van nature gevoelige wezens en de huidproblemen zijn nooit 100% te vermijden maar daarom is aandacht voor goede verzorging, juiste voeding vooral waar zo weinig moeilijk suiker in zit als het gaat om eczeem maakt al een groot verschil. Belangrijk dat je huidirritatie op tijd ontdekt en ook direct naar handelt om te voorkomen dat het zich verder uitbreidt.
Eczeem bij paarden
Wat is eczeem? Eczeem bij paarden wordt veroorzaakt door een allergie voor de beten van kleine Culicoides-muggen. Wanneer de kleine, jeukende beten zich op de huid vormen, treedt irritatie op, waardoor het paard de aangetaste plekken wrijft en krabt. Door het schuren kunnen korstvorming en zweren ontstaan.
Paarden die eczeem krijgen is meestal in het voorjaar, vaak jeuk in de manen- en staarthaar.
Aangetaste delen van het lichaam kunnen zijn:
- Manen en staart;
- Benen
- kolholte
- Gezicht en oren; of
WAT ER TEGEN DOEN:
1.Begin op tijd
De eerste Culicoides- muggeneieren komen uit als de temperatuur boven de 10 ° C stijgt, dus bij zoete jeuk is het belangrijk om eerder dan later te handelen. Als een paard al aan het wrijven is en duidelijk jeukt, is het bijna onmogelijk om het ontstaan van zoete jeuk te stoppen.
2.Verminder suikers in voer
Suikers komen niet alleen voor in krachtvoer, maar ook in ruwvoer en gras. Controleer uw ruwvoer op suikergehalte en laat uw paard na een koude nacht niet te vroeg de wei in.
3.Zorg ervoor dat uw paard elke dag actief is:
Activiteit is belangrijk bij het bestrijden van eczeem. Vrij verkeer in de weiland is alleen niet voldoende om een goede doorbloeding en afvoer van afvalstoffen te garanderen. Als je niet elke dag wilt rijden, longeren zorg er dan voor dat je in ieder geval minstens 20 minuten per dag met je paard loopt of grondwerk doet.
4.Maak je paard onaantrekkelijk voor muggen
Als het bloed van je paard onaangenaam smaakt, wordt het minder snel gebeten. Daarom is het raadzaam om te beginnen met anti insecten Spray de formule om muggen af te stoten.
5.Behandel jeukende gebieden ter plaatsen:
Als je nog steeds jeukende plekken krijgt, gebruik dan neemolie op natuurlijke basis voor de wonden en korsten. Neemolie kan ook gebruikt worden op de bovenkant van de straat en op de manen. Voordat je gaat rijden spray je paard in met Anti insecten spray
Netelroos bij paarden
Urticaria wordt gezien als gelokaliseerde, verhoogde bultjes op de huid. Deze kunnen variëren in aantal, ernst en frequentie van voorkomen. Netelroos kan zich op de huid ontwikkelen in slechts 15 minuten of tot 24 uur na blootstelling aan een vreemd eiwit; gelukkig lossen ze net zo snel
Wat te doen bij acute netelroos
Bel onmiddellijk uw dierenarts in geval van een acute allergische reactie. Miller zegt dat de meeste paarden met netelroos het minder kunnen schelen, maar ” sommige paarden jeuk , en voor die individuen kunnen koud water weken het ongemak van je paard helpen verlichten”, zegt hij. “Maar over het algemeen zou ik niet aanraden om iets te doen. Je wilt dat je dierenarts je paard ziet zoals het is en niet zoals gemodificeerd door medicijnen of actuele medicatie.
Mok bij paarden
Je bent de benen van je paard aan het doen en voelt op gegeven moment soort harden korstjes. Nu is de vraag is het mok of iets anders….
Mok is een verzamelnaam voor huidproblemen aan de onderbenen. Het komt veel voor bij koelbloedige paarden zoals friezen en tinkers. Het is belangrijk om je te realiseren dat mok verschillende oorzaken heeft.
Wat is nou precies mok en hoe ontstaat het?
Bij een paard zit mok in en om de kootholte. Het kan hardnekkig zijn en het geneest langzaam. Vaak begint het met een kleine plekje. Rode en ontstoken huid waarin vele wondjes of kloven en vaak korsten ontstaan. Wanneer deze niet tijdig behandeld wordt, kan de pijp of kootgewricht aangetast worden. Vaak ontstaat mok door vochtige warmte, vuil of drassige weide. Paarden die vaak langdurige met de hoeven in de modder staan Mensen denken vaak dat het beter is om de kootholtes te scheren maar daardoor kan het water zich niet meer afvoeren. En komt het in de kootholtes terechtkomen. Hierdoor kan mok ontstaan, deze vorm wordt dan ook natte mok genoemd.
Wat kan ik doen als het beginnende mok is?
Mok moet je heel serieus aanpakken want verwaarloos je het kan het zelfs bloedvergiftiging veroorzaken. Was het eerst met Green XL horse shampoo een schone handdoek voorzichtig de kootholte en onderbenen goed droog. Gebruik daarna de leg cleaner. Mocht er al open wondjes zijn ontstaan dan kan je beter beetje neemolie op je handen en smeer het dun op de mokplekken.
Hoe kan ik het minimaliseren/voorkomen?
- Gebruik natuurlijke producten
- Een schone/droge stal
- De haren niet te scheren in de koolholte.
- Niet op een drassige wei zetten.
- Optimale hygiëne
- Beginnende mok direct actie ondernemen.
Luizen en mijt bij paarden
Luizen en mijt zijn niet hetzelfde. Duiken vaak op in de winter of in het voorjaar. Als je kleine beestjes ziet dan is de kans groot dat je paard last heeft van luizen of mijten. Vaak te vinden tussen de haren.
Mijt:
De meest voorkomende in Nederland is de beenschurftmijt. Deze komen vaak voor bij friezen, shire en tinkers. De mijt nestelt zich graag in de warme, vochtige kootholte bij deze rassen.
Luizen:
Er zijn twee soorten luizen, de zuigende en de bijtende luis. De klachten kunnen zijn huidschilfers, jeuk of kale plekken.
Het veroorzaakt huidirritatie zoals jeuk waardoor het paard in de sokken zal bijten of met het been gaat stampen. Kale plekken op de vacht. De mijt blijft vaak niet alleen op de benen zitten maar kan over het hele lichaam kreupen. Mok kan het gevolg zijn van de mijt.
Mijten worden meestal overgebracht via zadels, deken en borstels. Daarom is het ook heel belangrijk om je eigen borstels te gebruiken en zeker niet van andere. Sommige mijten kunnen enkele weken in de omgeving overleven.
Wat te doen bij beginnende mijt of luizen?
2 merken die zeer goed staan aanschreven en ook zeer goede resultaten hebben. De neemolie en Green XL.
Schimmelinfectie bij paarden
Helaas komt schimmelinfectie bij paarden vaak voor het is zeer besmettelijk en komt in de wintermaanden meeste voor door het vochtige klimaat. De officiële naam van de meest voorkomende schimmelinfectie is huid
schimmel bij paarden is Trichophyton dit is een verzamelnaam van een aantal schimmelinfecties, met name Microsporie en Trichophytie. Meeste bekende is de ringworm. Schimmel wordt overgedragen door lichamelijk contact onderling.
Schimmelinfectie begint meestal kleine bultjes. Als de schimmelinfectie de kans krijgt om zich uit te breiden, dan veranderen deze bultjes in ronde, kale plekken met schilfers. De meeste paarden hebben geen last van jeuk.
Door middel van een schimmelkweek kan de schimmelinfectie vastgesteld worden door de dierenarts. Schimmelinfectie kan behandeld worden door anti-schimmelmiddel zoals Antibacteriële spray met tea tree dat is op natuurlijke basis. Het is belangrijk om de behandeling regelmatig te herhalen, omdat schimmelsporen niet in één keer gedood worden.
Paarden waarvan de weerstand niet optimaal is zijn zeer gevoelig voor schimmelinfectie. Eerder bij jonge paarden dan de volwassen paarden.
- Voor het herstel van de huid spray ik wat extra op aangetaste plekjes op de huid.
- Ik spray wat op mijn eigen handen om te voorkomen dat ik het overbreng op een ander paard.
- Je kunt het ook gebruiken om je borstels mee in te sprayen of het in huis gebruiken. Eigenlijk gewoon zoals je een desinfecterende spray zou gebruiken, alleen dan op een natuurlijke manier.
Tip:
- Tea Tree olie weert ook veel insecten, waaronder teken. Voor een buitenrit spray ik wat op benen, borst en onder de buik dus ook te gebruiken als anti insecten spray.
Tot slot:
Super leuk om deze blog te schrijven. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben, Alle producten worden door mezelf getest of door mensen die ik heel goed ken. Ik ga het liefst voor producten op natuurlijke basis. Ik neem producten ook pas op in mijn assortiment als ik zie dat het ook daadwerkelijk helpt uitgezonderd daargelaten…..
www. Leefslankengezond.nl staat voor alles voor een goede gezondheid voor mens en dier op natuurlijke basis.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dank voor je duidelijke verhaal. Ik heb helaas een Haflinger met heel veel jeuk aan zijn oren en rondom zijn ogen zwarte plekken. Nu naar de winter toe (ochtenden met dauw) komt de rainrot om de hoek kijken. Heb je daar voor behandeling ook een tip?
Beste Petra,☺
Dank voor je reactie.
Helaas altijd even zoeken naar wel product het beste bij je paard past en aanslaat.
Ik moet ook zeggen dat dat product het beste werkt bij heel veel jeuk.
Dit product mag ook rondom de ogen gebruikt worden…..
Groetjes Monique