Het is winter deken opdoen of aflaten? - Paardenkriebels


PaardenkriebelsHet is winter deken opdoen of aflaten?

Het is winter deken opdoen of aflaten?

In een groot deel van het land zijn de dagen kort en de nachten lang en koud. Aangezien wij onze paarden beheren bij kouder weer, is de vraag of u uw paard wel of niet moet dekken. We kunnen kort zijn: nee, dat is het korte antwoord. Laten we eens kijken waarom dat zo is, en onder welke omstandigheden deken de voorkeur of noodzaak kan hebben.

Paarden hebben zeer efficiënte manieren ontwikkeld om warm te blijven, zelfs bij zeer koude temperaturen. Er zijn twee soorten haar in de vacht van je paard, namelijk langere, stijvere dekharen; en een zachte, donzige ondervacht. De vacht beschermt of beschermt de zachte haren tegen vuil en water, voert regen af en verzamelt vocht uit zweet dat de ondervacht zou kunnen beschadigen. De zachte, donzige haren van de ondervacht houden warmte vast en zijn isolatie voor uw paard. Het haar wordt omwikkeld met natuurlijke oliën om het waterbestendig te maken. In elke haar zit een spier die de pilo-ectorspier aanstuurt. Deze spier zorgt ervoor dat de haren rechtop kunnen staan of plat kunnen worden gelegd. Wanneer ze opstaan, is er een warme luchtstroom tussen hen in, net boven het huidoppervlak. Wanneer ze gaan liggen, komt er warme lucht tussen hen vrij, waardoor het gebied boven het huidoppervlak wordt afgekoeld.

Waarom is voer en drinken dan belangrijk?

Paarden die goed eten en genoeg drinken, zullen in de late zomer en vroege herfst een laagje vet aanbrengen om zich voor te bereiden op het koudere weer. Voeding is ook van belang tijdens het koude weer. Het is belangrijk dat uw paard voldoende hooi te eten krijgt. Wanneer hooi in de dikke darm van het paard wordt gefermenteerd, komt er ongelooflijk veel warmte vrij. Je paard heeft een ingebouwde oven die wordt gestookt met hooi. Hoe komt het dat er opeens een uitbarsting van gekheid door het weiland rent? Hoewel het lijkt alsof uw paard of paarden net geschrokken zijn of gek geworden, is dit bewegen een andere manier om warmte te genereren.

Wanneer moet ik mijn paard een deken geven?

  • Als hij geknipt is voor de winter
  • Als hij ouder is, met gewichtsproblemen of moeite heeft met bewegen
  • Als hij ziek of gewond is
  • Wanneer hij ondergewicht heeft.
  • Wanneer er geen onderdak beschikbaar is
  • Als het winderig of regenachtig is, of allebei

Hoe goed moet je paard bedekken?

Een goede pasvorm is essentieel om uw paard warm en veilig te houden. Zorg ervoor dat de deken geen druk uitoefent op de schoft, borst of schouders van uw paard. Het kan zijn dat je verschillende soorten dekens moet uitproberen om er een te vinden die goed bij je paard past. Veel paarden, vooral paarden die geschoren zijn, zullen schuurplekken op de schouders krijgen.

Wat voor soort deken?

Door het gebruik van een deken wordt de vacht van je paard platgedrukt, waardoor de isolerende laag warme lucht wordt verwijderd. Als de hoeveelheid isolatie in de deken minder is dan wat de natuurlijke vacht van je paard zou bieden, dan zal hij het koud hebben. Zorg ervoor dat eventuele dekens die voor de opkomst worden gebruikt, waterdicht zijn! Een natte deken maakt je paard koud. Een te zware deken zorgt ervoor dat je paard gaat zweten, de haren gaan liggen en je paard het koud krijgt. Steek je hand onder de dekens van je paard om er zeker van te zijn dat hij het niet te warm heeft. Bovendien mag je geen zweetplekken op je paard zien als je de deken eraf haalt.
Een te kleine deken kan doorligwonden veroorzaken en niet voldoende warmte geven. Op dezelfde manier kan een te grote deken gevaarlijk zijn omdat hij te los zit, en kan er te veel koude lucht onderdoor stromen

Gewicht deken voor een paard binnenhuis:

Het is gemakkelijk om aan te nemen dat paarden op stal automatisch warmer blijven dan paarden in de wei, maar het tegendeel is vaak waar. Paarden op stal zijn minder goed in staat om hun eigen warmte op te wekken door beweging, dus het is belangrijk om ze binnenshuis warm te houden.
> 100g – een lichtgewicht staldeken om paarden te beschermen tegen de kou
> 250g – een middelzware staldeken , handig voor geschoren paarden of paarden die het koud hebben
> 300g – een zware staldeken om paarden warm te houden bij bittere temperaturen

Conclusie:

Paarden hoeven zich minder snel aan te passen aan de omgeving. Wat wil dat nu precies zeggen over het wel of niet opdoen van een deken? Men is van mening dat het niet verstandig is om paarden in de winter een deken op te doen. Wel geeft hij aan dat er uitzonderingen bestaan. Voor paarden die geschoren zijn gelden andere regels. Er wordt aangegeven dat voor deze paarden een temperatuur van 11 graden of lager nodig is om ze de benodigde warmte te kunnen bieden.

Geef een reactie

Chat met ons